Waarom de inrichting van een kinderopvang een vak apart is

Inrichting kinderopvang

Een kinderopvang is een plek waar kinderen kunnen verblijven wanneer de ouders aan het werk zijn of druk zijn met andere zaken. Sommige kinderen zijn daar een groot deel van hun tijd. De inrichting van kinderopvang is daarom zeer belangrijk. Je wil een kind namelijk de best mogelijke omgeving geven, ook wanneer ze niet thuis zijn. Voor even ben jij namelijk het surrogaat-huis. 

Materialen in je inrichting

Wanneer je verantwoordelijk bent voor de inrichting bij een kinderdagverblijf dan denk je al gauw aan stoelen en kasten voor speelgoed. Maar je moet een stapje terug nemen en beginnen bij de basics:

  • het kleurgebruik is zeer belangrijk, zoals de verf op de muren
  • de vloer moet geschikt zijn voor jonge kinderen
  • de gebruikte materialen moeten hygiënisch zijn want jonge kinderen maken rommel

Denk bijvoorbeeld eens na over de vloer. Een betonnen vloer zou lekker makkelijk zijn want dan kan je aan het einde van de dag snel schoonmaken zonder al teveel moeite. Het is echter niet heel veilig en geborgen voor het kind. Er zijn daarom veel kinderdagverblijven waar gekozen is voor een neutrale ondergrond met kleden en kussens op de vloer. Je kunt natuurlijk ook in de hele ruimte vloerbedekking leggen. Het belangrijke is dat je veilige plekken maakt voor de kinderen.

Inrichting kinderopvang

Maak het klein

Een grote, open ruimte is bovendien best overweldigend voor een kind. Ze hebben de neiging om dit eng te vinden en raken bovendien snel overprikkeld. Daarom is het goed om te kijken of je die grote ruimte op de een of andere manier kunt opdelen in kleine stukjes. Dat kan zijn door kasten te gebruiken om muren te maken. Het kan ook door middel van kussens, speelgoed of kamerschermen. Een kind zal zich meer op zijn of haar gemak voelen.