Een olijfboom in je tuin of op je balkon

Kom je een leuke olijfboom aanbieding tegen maar weet je niet hoe je deze mediterrane boom moet verzorgen? Lees dan verder in dit artikel. De olijfboom is een klassieke mediterrane boom die we mogelijk meer associëren met vakanties dan met onze eigen achtertuin of balkon. Maar je kunt een olijfboom prima, met ons klimaat, in je tuin planten of in potten op je terras zetten. Zeker als je een goede olijfboom aanbieding tegenkomt is het een fantastisch idee om je balkon of terras een mediterraanse sfeer te geven met een aantal olijfbomen. Er zijn vele varianten die goed tegen een koeler klimaat kunnen. Echter je olijfboom aanbieding zal wel altijd het liefst een zonnige en warme plek prettiger vinden.

Een olijfboom planten

Als je de olijfboom aanbieding in je tuin wilt gaan plaatsen, graaf dan een kuil en voeg mycorrhizal fungi toe om de boom te helpen met zich snel thuis voelen in je tuin. Als je zware grond hebt, voeg dan voldoende gruis of grind toe om waterafvoer te stimuleren. Als je olijfboom aanbieding in een plantenbak zet, maak dan een mix van potgrond, compost en gruis met toegevoegd organisch materiaal en voedingsstoffen. De meeste olijfbomen worden in pot gekweekt dus ze kunnen in elke periode van het jaar geplant worden, tenzij de grond bevroren is. Het is ook mogelijk om een olijfboom vanuit een zaadje te laten groeien. Dit is echter een traag en moeizaam proces en als je boom volwassen is, zal hij zich gaan gedragen als een wilde soort.

Zorg voor de boom

Olijfbomen mogen dan wel goed tegen droogte kunnen, ze hebben regelmatig water nodig. Droge periodes in de lente kunnen ervoor zorgen dat je boom minder bloemen en vruchten geeft. Je boom heeft ook elke twee weken vloeibare voeding nodig gedurende de lente en de zomer. Olijfbomen groeien langzaam en hoeven maar weinig gesnoeid te worden. Verwijder in de zomer de dode en zieke takken om je boom gezond te houden.