Heftruck opleidingWil je je heftruckcertificaat halen? Dan zul je hiervoor examen moeten doen. Je kunt het theorie- en praktijkexamen combineren met een cursusdag. Zo kun je de heftruck cursus volgen en direct je certificaat halen. Hoe ziet zo’n heftruck cursus er nu uit? in dit artikel lees je hier meer over.

Oefenen

Tijdens de heftruck cursus ga je eerst verschillende handelingen oefenen. Zo rijdt je wat rondes en leer je hoe je lading moet oppakken. Op die manier leer je deze dag zelf al hoe je met een heftruck kunt, ook als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. De oefeningen worden vaak gedaan in kleine groepjes.

Theorie-examen

Nadat je een halve dag hebt geoefend met de heftruck, is het tijd voor het theorie-examen. Dit zijn een aantal theorievragen over het rijden met de heftruck. Je kunt hiervoor thuis al gaan oefenen.

Praktijkexamen

Na het theorie-examen volgt het praktijkexamen. Tijdens dit examen moet je verschillende oefeningen met de heftruck doen. Ben je geslaagd voor zowel je theorie- als je praktijkexamen? Dan heb je je heftruckcertificaat gehaald!

Tips voor het rijden met een heftruck

Het rijden met een heftruck is niet zo moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet. Daarom volgen hier enkele tips:

  • Als je een lading op je heftruck hebt, kun je dit beter niet draaien op hoogte. Dit kan er namelijk toe leiden dat de heftruck kantelt. Daarbij is het ook zo dat als je per ongeluk een stelling op hoogte raakt je meer kapot kunt maken dan wanneer je onder een stelling raakt.
  • Om te voorkomen dat je bij het laden van een vrachtwagen de banden of de vrachtwage raakt met je vorken kun je de lading het beste op de voorkant van je vorken nemen.